Vitamín C

Vitamín C přispívá ke správné funkci imunitního systému, také k tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže, zubů, cév, kostí a chrupavek. Je rovněž důležitý pro správný energetický metabolismus. Napomáhá udržovat tělo v rovnováze a snižuje únavu.

Z čeho naše tělo vitamín C získává?

Z čerstvého ovoce a zeleniny. Slovo čerstvé je v tomto případě opravdu klíčové. Vitamín C se totiž snadno rozkládá díky působení tepla a vzduchu. Je tedy snadno možné, že ovoce a zelenina, které leží na pultu v supermarketu již několik dní, obsahuje méně vitamínu C než ovoce, které je sice v mrazáku už od léta, ale zamrazeno bylo téměř hned po utrhnutí.

Jaké ovoce a zelenina jsou nejbohatší na vitamín C?

Překvapivě například brokolice, rakytník, červená paprika, ostružiny. Větší množství vitamínu C nehledejte v citrusech, ale v růžičkové kapustě. A pro lepší představu: výše uvedenou denní dávku pokryjete například půlkou červené papriky a skleničkou džusu vymačkaného ze dvou čerstvých pomerančů.