Vitamín D3

Vitamín D3 nazývaný také cholekalciferol se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a jde o jednu z nejdůležitějších forem ze skupiny vitamínů D. Tento vitamín  přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu, především se však tvoří v pokožce a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem.

Projevy nedostatku vitamínu D3:

  • Bolestivost svalů a kloubů
  • Podrážděnost
  • Nechutenství
  • Únava
  • Vysoký krevní tlak
  • Chronické krvácení dásní
  • Demineralizace kostí
  • Úbytek na váze

V jakém množství doplňovat vitamín D3?

Doporučená denní dávka Vitamínu D3 se pohybuje mezi 200 - 2000 IU - mezinárodních jednotek, v těhotenství jeho potřeba zvyšuje. V zimním období, kdy má tělo nedostatečný přísun vitamínu D ze slunečního svitu, lze tento vitamín snadno doplňovat formou doplňků stravy.


Vitamín D3 v potravinách

Malé množství vitamínu D můžeme získat i z některých potravin. Vitamín D3 (cholekalciferol) se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a v mléce. Jinak mléčné výrobky obecně jsou na vitamín D celkem chudé, protože skot i drůbež chované v uzavřeném prostoru často sami trpí jeho nedostatkem.