Hovězí proteiny
Beef, neboli hovězí protein se vyrábí izolováním bílkovin přímo z hovězího masa. Jeho hlavní výhody jsou bezesporu větší obsah železa, zinku, selenu, vitamínu B12 a kyseliny listové, oproto klasickému syrovátkovému proteinu. Další výhodou je minimální obsah tuku, takže je vhodný jak do redukční diety při hubnutí, tak pro nabírání svalové hmoty. Doporučujeme například beef protein Amix.
Nejprodávanější
Jak se hovězí protein vyrábí?
Je důležité vědět, jak se hovězí protein vyrábí, protože tyto informace vám pomohou vybrat tu nejlepší značku pro vaše potřeby. Proces výroby hovězího proteinu je mnohem složitější než u syrovátky, a abyste se v něm lépe orientovali, zjednodušíme ho zde.
Na začátku se kolagen - jednotlivé kousky masa (podle toho, co výrobce zvolí) uvaří, aby vznikl hustý vývar. Tuk a případné další nežádoucí složky se musí odstranit, než se přejde k tzv. sprejovému sušení. Směs je poté vystavena různým tryskám a při zachování optimální vlhkosti, tlaku a teploty je odstředivou silou odstraněna z vody.
Výhody beef proteinu
- Hovězí bílkoviny mají velmi vysoký obsah bílkovin a často obsahují více než 90 % bílkovin. To je srovnatelné s některými syrovátkovými izoláty a hydrolyzáty, ale jinak hovězí proteiny hledají v tomto ohledu konkurenta dosti obtížně.
- Hovězí proteiny navíc neobsahují laktózu - té se tedy bát nemusíte! Nejlepší a nejpraktičtější volbou je syrovátkový protein. Pokud však máte extrémní intoleranci laktózy a nemůžete pozřít ani syrovátkový izolát, mnoho možností vám nezbude. Naštěstí si kromě rostlinných bílkovin můžete vybrat i hovězí. Za těchto okolností bude beef protein obvykle nejlepší možností pro vás.
Tip: oblíbenou formou hovězího proteinu mezi sportovci je také sušené hovězí maso.