Vitamín D
Vitamín D3 nazývaný také cholekalciferol se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a jde o jednu z nejdůležitějších forem ze skupiny vitamínů D. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu, především se však tvoří v pokožce a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem. Vitamín D ovlivňuje více jak 200 chemických reakcí v organismu.
Nejprodávanější

Vitamín A přispívá k udržení normálního stavu zraku a k normálnímu metabolismu železa. Vitamín D přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu.

GreenDay Vitamin D3 je esenciální, v tucích rozpustný vitamín, který si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Velmi často je také nazýván jako slunečný vitamín. Pokud je lidská...

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších mikroživin pro zdravé fungování našeho těla. Vitamin D si tělo běžně dokáže syntetizovat přes pokožku ze slunečního záření, ale v zimních...

Vitamín D3 přispívá k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí / zubů, k udržení normální činnosti svalů, k normální funkci imunitního systému, k...

Velmi kvalitní vitamíny rozpuštěné v MCT oleji bez přísad a neutrální chutí. 3 Vysoké kvality přírodní a vegetariánské suroviny: žádné přísady pro optimální vstřebávání vitamínů...

Vitaminy C, D a zinek podporují správnou funkci imunitního systému. Vitamin C navíc přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální tvorbě kolagenu.

Expirace 10/2023 Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitamínů, nezbytný pro normální fungování organismu. Více než 50 % lidí naší země nedostává dostatečné množství vitamínu...

Vitamín D3 přispívá: k normální hladině vápníku v krvi k udržení normálního stavu kostí / zubů k udržení normální činnosti svalů k normální funkci imunitního systému k...

Vitamin D3 je esenciální, v tucích rozpustný vitamín, který si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Velmi často je také nazýván jako slunečný vitamín. Pokud je lidská kůže...
Projevy nedostatku vitamínu D3
Mezi časté příznaky nedostatku vitamínu D3 patří:
- Bolestivost svalů a kloubů
- Podrážděnost
- Nechutenství
- Únava
- Vysoký krevní tlak
- Chronické krvácení dásní
- Demineralizace kostí
- Úbytek na váze
- Vypadávání vlasů
- Pomalé hojení ran
- Zvýšená kazivost zubů
- Zvýšené riziko osteomalacie, osteoporózy a zlomenin kostí
Kdy užívat vitamín D?
Při užívání doplňku je důležité dodržovat pokyny uvedené na etiketě. Někteří odborníci doporučují užívat vitamín D večer, protože to může tělu pomoci vitamín lépe vstřebat a využít. Vitamín D však lze užívat kdykoli během dne a neexistují žádné důkazy o tom, že by jeho užívání v noci bylo účinnější než užívání během dne. Pokud uvažujete o užívání doplňku vitamínu D, poraďte se se svým lékařem, zda a kdy je to pro vás vhodné.
Doporučená denní dávka vitamín D
Nejčastěji doporučována denní dávka vitamínu D je 600 IU pro dospělé a 800 IU pro dospělé starší 70 let. Nedostatek vitamínu D může vést k osteoporóze, křivici a dalším zdravotním problémům. Předávkování vitamínem D může být také škodlivé. Proto je důležité se před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu poradit s lékařem.
Která forma vitamínu D je nejdůležitější pro lidské tělo?
Rozhodně D3! Tento vitamín je nezbytný pro mnoho tělesných funkcí. Pomáhá tělu vstřebávat vápník, který je důležitý pro zdraví kostí. Pomáhá také regulovat imunitní systém a chránit před nemocemi, jako je rakovina. Vitamín D3 si tělo syntetizuje při vystavení slunečnímu záření, ale lze ho získat také z potravin, jako jsou tučné ryby, vejce a obohacené mléko. Většina lidí získává dostatečné množství vitamínu D3 z pobytu na slunci, ale některé skupiny lidí (např. starší lidé nebo lidé s tmavou pletí) mohou potřebovat k získání dostatečného množství vitamínu D3 užívat doplňky stravy.
V čem je obsažen vitamín D3?
Najdete ho ve stravě bohaté na tuky, jako jsou ryby, vejce, máslo, játra a některé druhy masa. Tyto potraviny jsou sice vynikajícím zdrojem vitamínu D3, ale zároveň mají vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Proto je doporučujeme v jídelníčku omezit. Místo toho se zaměřte na konzumaci potravin s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, které však stále poskytují dostatečné množství přírodního vitamínu D3. Patří mezi ně libové maso, tofu, luštěniny a obohacené mléčné výrobky. Zařazením těchto potravin do jídelníčku si zajistíte dostatečný příjem vitamínu D3, aniž byste konzumovali nadměrné množství nasycených tuků a cholesterolu. Pro mnoho z nás jsou pak nejpříjemnějším zdrojem tohoto vitamínu doplňky stravy, obvykle ve formě tablet.