Vitamín D
Vitamín D3 nazývaný také cholekalciferol se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a jde o jednu z nejdůležitějších forem ze skupiny vitamínů D. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu, především se však tvoří v pokožce a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem. Vitamín D ovlivňuje více jak 200 chemických reakcí v organismu.
Nejprodávanější
Vitamín D3 přispívá: k normální hladině vápníku v krvi k udržení normálního stavu kostí / zubů k udržení normální činnosti svalů k normální funkci imunitního systému k...
Vitamín D3 přispívá k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí / zubů, k udržení normální činnosti svalů, k normální funkci imunitního systému, k...
Vitamín D3 přispívá k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí / zubů, k udržení normální činnosti svalů, k normální funkci imunitního systému, k...
Vitamín A přispívá k udržení normálního stavu zraku a k normálnímu metabolismu železa. Vitamín D přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu.
Vysoce biologicky dostupná forma vitamínu D3 s 1000 IU (500% NV) na dávku Až 1000 mg (1250% NV) vitamínu C na dávku Nápoj v prášku s výbornou chutí, vzbuzující chuťové zážitky...
Velmi kvalitní vitamíny rozpuštěné v MCT oleji bez přísad a neutrální chutí. 3 Vysoké kvality přírodní a vegetariánské suroviny: žádné přísady pro optimální vstřebávání vitamínů...
Vitamín D je jedním z nejdůležitějších mikroživin pro zdravé fungování našeho těla. Vitamin D si tělo běžně dokáže syntetizovat přes pokožku ze slunečního záření, ale v zimních...
Vitamín D3 přispívá k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí / zubů, k udržení normální činnosti svalů, k normální funkci imunitního systému, k...
Synergická kombinace esenciálních vitamínů D3 a K2 přispívá k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí / zubů, k udržení normální činnosti svalů, k...
Projevy nedostatku vitamínu D3
Mezi časté příznaky nedostatku vitamínu D3 patří:
- Bolestivost svalů a kloubů
- Podrážděnost
- Nechutenství
- Únava
- Vysoký krevní tlak
- Chronické krvácení dásní
- Demineralizace kostí
- Úbytek na váze
- Vypadávání vlasů
- Pomalé hojení ran
- Zvýšená kazivost zubů
- Zvýšené riziko osteomalacie, osteoporózy a zlomenin kostí
Kdy užívat vitamín D?
Při užívání doplňku je důležité dodržovat pokyny uvedené na etiketě. Někteří odborníci doporučují užívat vitamín D večer, protože to může tělu pomoci vitamín lépe vstřebat a využít. Vitamín D však lze užívat kdykoli během dne a neexistují žádné důkazy o tom, že by jeho užívání v noci bylo účinnější než užívání během dne. Pokud uvažujete o užívání doplňku vitamínu D, poraďte se se svým lékařem, zda a kdy je to pro vás vhodné.
Doporučená denní dávka vitamín D
Nejčastěji doporučována denní dávka vitamínu D je 600 IU pro dospělé a 800 IU pro dospělé starší 70 let. Nedostatek vitamínu D může vést k osteoporóze, křivici a dalším zdravotním problémům. Předávkování vitamínem D může být také škodlivé. Proto je důležité se před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu poradit s lékařem.
Která forma vitamínu D je nejdůležitější pro lidské tělo?
Rozhodně D3! Tento vitamín je nezbytný pro mnoho tělesných funkcí. Pomáhá tělu vstřebávat vápník, který je důležitý pro zdraví kostí. Pomáhá také regulovat imunitní systém a chránit před nemocemi, jako je rakovina. Vitamín D3 si tělo syntetizuje při vystavení slunečnímu záření, ale lze ho získat také z potravin, jako jsou tučné ryby, vejce a obohacené mléko. Většina lidí získává dostatečné množství vitamínu D3 z pobytu na slunci, ale některé skupiny lidí (např. starší lidé nebo lidé s tmavou pletí) mohou potřebovat k získání dostatečného množství vitamínu D3 užívat doplňky stravy.
V čem je obsažen vitamín D3?
Najdete ho ve stravě bohaté na tuky, jako jsou ryby, vejce, máslo, játra a některé druhy masa. Tyto potraviny jsou sice vynikajícím zdrojem vitamínu D3, ale zároveň mají vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Proto je doporučujeme v jídelníčku omezit. Místo toho se zaměřte na konzumaci potravin s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, které však stále poskytují dostatečné množství přírodního vitamínu D3. Patří mezi ně libové maso, tofu, luštěniny a obohacené mléčné výrobky. Zařazením těchto potravin do jídelníčku si zajistíte dostatečný příjem vitamínu D3, aniž byste konzumovali nadměrné množství nasycených tuků a cholesterolu. Pro mnoho z nás jsou pak nejpříjemnějším zdrojem tohoto vitamínu doplňky stravy, obvykle ve formě tablet.