B-komplex jako prevence proti klíšťatům

Mnoho lidí z praxe a zkušenosti tvrdí, stejně jako mnozí odborníci, že B-komplex pomáhá v boji proti klíšťatům. Odborníci tuto schopnost vysvětlují tím, že vitamíny skupiny B prostupují póry na kůži a vydávají specifický odér, který sice člověk necítí, ale klíšťata a jiný obtěžující hmyz ano. Pach je pro klíšťata, ovády, mouchy či komáry tak nepříjemný, že se zkrátka nepřisají. Rovněž vitaminy B výrazně ovlivňují vlhkost kůže a hormonální činnost, takže se méně potíme. A není žádným tajemstvým, že klíšťata mají ráda vlhkou, tenkou a teplou kůži, do které se mohou snadno „zakousnout“. 

klistata2

Mnozí odborníci tvrdí, že odpuzujícím odér může hlavně vitamin B1 neboli thiamin, avšak ani to není potvrzeno, takže se stále proti klíšťatům doporučuje užívat B-komplex. Kromě toho B-komplex přináší i celou řadu dalších benefitů. Proto není na škodu, když ho zařadíte do své stravy.

Pokud ale chcete dosáhnout vysokého efektu proti klíšťatům, je lepší začít B-komplex užívat již na jaře, nebo minimálně 1-2 měsíce před hlavní sezónou klíšťat, která propuká ve dvou vlnách. První vlna je na pomezí jara a léta, tedy v květnu a červnu, a druhá vlna pak nastává v září a říjnu, kdy je zvýšená vlhkost vzduchu.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer