Chcete ušetřit? Nepřehlédněte náš VÝPRODEJ SKLADU - SLEVY AŽ 70 % ZDE

VÝPRODEJ SKLADU - SLEVY AŽ 70 % ZDE.

Jak vybrat nejlepší proteinový prášek

Proteinové prášky jsou rychlým způsobem, jak pomoci zajistit, aby bylo vaše tělo vyživené a spokojené. Lidé je používají z různých důvodů — pro hubnutí, zlepšení sportovního výkonu, budování svalové hmoty, obecně pro kvalitní doplnění stravy. Když se nad tím zamyslíte, možností využití proteinového prášku je opravdu mnoho. Jak tedy víte, jaký typ je nejlepší pro vaše osobní zdravotní cíle? V tomto článku se dozvíte, jak vybrat ten nejlepší proteinový prášek pro vás. 

Celé potraviny vs. proteinový prášek

Denní požadavky svého těla na bílkoviny můžete splnit, ať pijete koktejly nebo jíte pouze celá jídla. Nenabízejí však stejnou výživu. Možná vás překvapí, že koktejly obecně obsahují méně živin než celá jídla. Z tohoto důvodu vám koktejly mohou pomoci zhubnout, ale plnohodnotné potraviny mohou nabídnout větší nutriční sílu.

Druhy a použití proteinů

Syrovátkový protein je jedním z nejčastěji používaných proteinů a je nejlepší pro každodenní použití. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je snadno stravitelný. Pomáhá zvýšit energii a může snížit hladinu stresu.

  • Syrovátkové izoláty a koncentráty je nejlepší užívat po tréninku.

Sójový protein je další běžnou volbou. Pomáhá snižovat vysoký cholesterol a může u některých žen zmírnit příznaky menopauzy. Může také pomoci při osteoporóze tím, že pomáhá budovat kostní hmotu.

Mezi další typy bílkovin patří:

  • Vaječný protein, který se uvolňuje pomaleji než syrovátka, lze užívat po celý den.
  • Mléčné proteiny pomáhají podporovat imunitní funkce a podporují růst svalů.
  • Protein z hnědé rýže, který je 100% rostlinný, je dobrou volbou pro vegetariány nebo pro lidi, kteří nekonzumují mléčné výrobky. Je také bez lepku.
  • Hrachový protein je vysoce stravitelný, hypoalergenní a ekonomický.

Přizpůsobení proteinového prášku vašim potřebám

Zde je několik obecných pokynů založených na výsledcích, kterých se snažíte dosáhnout:

Budovat svaly

Pro růst svalů si vyberte proteinový prášek s vysokou biologickou hodnotou (hodnota, která měří, jak dobře tělo dokáže vstřebat a využít protein). Syrovátkový protein a syrovátkové izoláty jsou vaší nejlepší volbou.

Hubnout

Pro hubnutí vybírejte koktejly bez přidaných cukrů nebo dextrinů/maltodextrinů (sladidla vyrobená ze škrobu). Nevybírejte ty s přidanými aminokyselinami s rozvětveným řetězcem (BCAA), protože pomáhají podporovat růst svalů a přibírání na váze.

Zůstat vegetariánem nebo veganem

Pokud jste vegetarián nebo vegan, nevybírejte proteinové koktejly na bázi mléka (jako syrovátka, mléčné proteiny); místo toho použijte 100% rostlinné bílkoviny-sója, hrášek, konopí.

Snížit cukr s cukrovkou

Pacienti s cukrovkou by si měli vybrat proteinové koktejly bez přidaného cukru (nevybírejte proteinové prášky s cukrem uvedeným jako jedna z prvních tří složek). Nejlepší je také hledat koktejl s nízkým obsahem sacharidů (5-15 gramů na porci).

Omezit bílkoviny při onemocnění ledvin

Lidé s onemocněním ledvin nemohou tolerovat velké množství bílkovin najednou. Držte se prášků, které mají nižší obsah bílkovin (10 až 15 gramů na porci).

Vyhnout se gastrointestinálním problémům

Pacienti se syndromem dráždivého tračníku nebo intolerancí laktózy by si měli vybrat prášky, které neobsahují cukry laktózy, umělá sladidla nebo dextriny/maltodextriny. Pokud máte alergii nebo citlivost na lepek, nevybírejte prášky, které obsahují lepek.

Držet se svého rozpočtu

Abyste ušetřili peníze, kupte si tuby s proteinovým práškem místo proteinových koktejlů připravených k pití, které jsou dražší, protože se jedná o nejpohodlnější způsob.

Jaký protein je momentálně nejoblíbenější? 

Mezi nejoblíbenější proteinové prášky patří MyProtein protein. Zde je několik oblíbených a doporučených výrobků MyProtein, možná mezi nimi najdete právě to, co hledáte! 

  • MyProtein FlavDrops - Ochucené kapky jsou ideální pro použití se všemi sportovními doplňky, ale také s kávou, s vločkami a jinými dobrými potravinami. 
  • MyProtein Omega 3 - Jedná se o esenciální mastnou kyselinu, kterou si tělo nedokáže vytvářet samo, proto ho musíte získávat z jídla. Přirozeně se také vyskytuje v rybím oleji
  • MyProtein brownie - Velice lahodná svačinka s vysokým obsahem bílkovin! 

Pomohl vám tento článek s výběrem toho správneho proteinu? Doufáme, že jste našli to, co hledáte! 

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer