Proč je vhodná kombinace kyseliny hyaluronové s kolagenem?

Kolagen a kyselina hyaluronová jsou dvě důležité látky, které mají velmi zásadní funkci v těle, což se projevuje pevností a pružností pojivových tkání, kvalitě vlasů a hydrataci pleti. Už méně je známo, že od 25 let věku tyto látky v těle ubývají. Jejich úbytek ze všeho nejvíce pociťují ženy, které si obvykle na svém vzhledu více zakládají. Avšak i u mužů je kombinace kyseliny hyaluronové a kolagenu důležitá. Proč? To vám prozradíme v tomto článku.

Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je v těle přirozeně se vyskytující látka, obsažena v očním sklivci, synoviální tekutině uvnitř kloubu a v pokožce. Mezi buňkami a kolagenovými vlákny, jež se také nachází v kůži, vytváří určitý mazlavý tmel, díky němuž je pleť hladká a hydratovaná. Podobně tato kyselina působí také v kloubech, kdy mezi styčnými plochami kloubu snižuje tření a napomáhá optimální výživě a pohyblivosti. 

Ta nejzajímavější schopnost kyseliny hyaluronové však spočívá v mimořádné vazebné schopnosti. Kyselina hyaluronová totiž k sobě dokáže přitahovat vodu a navázat na sebe až 1000 násobek vlastní váhy. Díky tomu pokožka tak rychle nestárne a klouby se tolik neopotřebovávají.

Co je kolagen?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je velice hojně zastoupena v těle savců. Zároveň je klíčovou složkou pojivových tkání těla, jako jsou kosti, chrupavky a kůže. Kromě toho je dokonce součástí stěny cév, struktury vlasů a nehtů nebo stavby svalů. Úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Díky němu nám tedy pokožka drží krásně napnutá a pevná, klouby nás nebolí, a dokonce nás netrápí ani šlachy. Jakmile ale dojde k přirozenému ubývání kolagenu v těle vlivem stáří, vše se může změnit. Ve 40. roce života je již množství kolagenu o polovinu nižší.

kolagen

 

Proč kyselinu hyaluronovou kombinovat s kolagenem?

Kyselina hyaluronová a kolagen  jsou skvělou podporou v boji proti vráskám, opotřebení kloubů a lámavosti nehtů a vlasů. Jejich kombinace se doporučuje z toho důvodu, aby se dosáhlo co nejlepších výsledků. Jak již bylo řečeno, kyselina hyaluronová totiž spojuje vlákna kolagenu jako tmel a uzamyká v těle potřebnou vlhkost. Kolagen ale oproti tomu dodává pojivovým tkáním pružnost a pevnost. 

Obě látky jsou zdravotně nezávadné a bezpečné. Pro tělo jsou navíc zcela přirozené, neboť se v něm běžně vyskytují. Do organismu je lze dodávat dvěma způsoby – buď zevně, nebo vnitřně: 

  • Zevní způsob je formě mastí, krémů a sér. Nejčastěji se jedná o kosmetické produkty na pleť, které mají za cíl oddalovat vznik vrásek. Při jejich výběru se ale zaměřte na to, aby v krému byla zastoupena také nízkomolekulární kyselina hyaluronová, která dovede prostupovat hlouběji do kůže a nezůstává pouze na povrchu.
  • Vnitřní způsob představují nápoje či tabletky. Jedná se o doplňky stravy, které působí jak na klouby, tak i na pleť a kvalitu vlasů a nehtů. Při jejich výběru se zaměřte hlavně na to, aby produkt obsahoval kolagenní peptidy (hydrolyzovaný kolagen). Peptidy mají totiž nízkou molekulovou hmotnost, takže je naše tělo lépe stráví a využije. Navíc podporují tvorbu vlastního kolagenu v těle.
Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer