Chcete ušetřit? Nepřehlédněte náš VÝPRODEJ SKLADU - SLEVY AŽ 70 % ZDE

VÝPRODEJ SKLADU - SLEVY AŽ 70 % ZDE.

Jak vybrat protein pro začátečníky?

Začínáte s posilováním či zdravým životním stylem a cítíte se zahlceni všemi různými druhy proteinů? Pokud ano, nebojte se - nejste sami! Výběr proteinového doplňku může být pro nováčky zastrašující. Na trhu je k dispozici tolik možností, že může být obtížné rozhodnout se, která z nich je vhodná pro vaše fitness cíle. Ale nebojte se, dnes vám tento úkol pomůžeme usnadnit tím, že vám nabídneme několik tipů, jak vybrat protein pro začátečníky. Čtěte dál a vydejte se na cestu kulturistické výživy!

Jak vybrat protein pro začátečníky nejlevnejsiprotein.cz 2

Proč proteiny?

Proteiny jsou nedílnou součástí lidského těla a napomáhají téměř všem jeho funkcím. Pro sportovce jsou však obzvláště důležité, protože poskytují stavební kameny pro růst a obnovu svalů

Každý člověk potřebuje určité množství denního příjmu bílkovin. Profesionální sportovci jich potřebují podstatně více než nesportovci, pokud chtějí dosáhnout nejvyšší úrovně výkonnosti. 

U profesionálů to bývá až 2,5 gramu na kilogram tělesné hmotnosti, rekreační sportovci by však takové množství neměli kopírovat. Celkově je zajištění dostatečného denního příjmu bílkovin pro každého sportovce, který usiluje o dosažení špičkové fyzické kondice, zásadní.

Jak poznat kvalitní protein?

Jak poznáte, zda jsou bílkoviny, které konzumujete, kvalitní? Důležité je brát v potaz hlavně tyto věci:

  1. Zdroje bílkovin mohou být jak živočišného, tak rostlinného původu. I když mohou mít různé aminokyselinové profily, všechny mají své výhody. 
  2. Dobrým vodítkem při určování kvality bílkovin je zkontrolovat jejich tabulku živin na 100 g. Ideální množství obsahu bílkovin by se mělo pohybovat mezi 70-90 %, což značí zdroj s vysokým obsahem bílkovin a dobrou výživovou hodnotou. 
  3. Pozor byste si měli dát také na obsah nestravitelné laktózy, protože ta se často vyskytuje v méně kvalitních výrobcích a brání tělu vstřebat všechny výživové hodnoty, které hledáte.

Jak vybrat protein pro začátečníky nejlevnejsiprotein.cz 3

Jídelníček je stejně důležitý jako samotný trénink

Je potřeba si uvědomit, že samotné posilování k dosažení vysněných výsledků nestačí. Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků při posilování, musíte ho doplnit správným příjmem živin. Tři makroživiny, které by měly být součástí jídelníčku každého člověka, jsou bílkoviny, tuky a sacharidy; zatímco tuky a sacharidy jsou zodpovědné především za dodávání energie, proteiny mají regenerační a stavební funkci.

Pokud chcete mít jistotu, že během tréninku získáte veškerou energii, živiny a vitaminy, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu výkonu, je klíčové důsledně dodržovat odpovídající stravovací režim.

Poptávka po bílkovinách

Potřeba bílkovin se u každého liší v závislosti na faktorech, jako je věk, pohlaví, tělesná hmotnost a zdravotní stav. Zvýšená potřeba se objevuje u fyzicky aktivních jedinců nebo u nemocných, protože tělo potřebuje více proteinu k optimálnímu fungování. Aby byla tato nutriční potřeba uspokojena, měl by se jedinec snažit denně přijmout alespoň 1 gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

U sportovců se však doporučené množství zvyšuje na 1,5 až 2,5 gramu na kilogram tělesné hmotnosti v závislosti na úrovni aktivity a celkovém denním příjmu kalorií. Proto je důležité stanovit příjem proteinu na základě vašich individuálních potřeb.

Role bílkovin

Lidské tělo je z velké části závislé na bílkovinách, které zajišťují správnou funkci všech jeho systémů. Hlavním účelem proteinu je stavba a oprava svalů, šlach a vazů - tyto molekuly hrají nedílnou roli v naší schopnosti vykonávat fyzické aktivity. 

Na bílkovinách jsme také závislí při produkci hormonů, podpoře imunitního systému a regeneraci tkání; u sportovců je to stále důležitější, protože musí svaly doplňovat rychleji než při běžných aktivitách. 

Dobrou zprávou je, že i když každodenní strava neposkytuje dostatek bílkovin, může doplňování bílkovin tento rozdíl vyrovnat. Zajistit si dostatečný příjem bílkovin je pro aktivní životní styl nezbytné, abychom si vybudovali sílu, výkon a vytrvalost.

Jak vybrat protein pro začátečníky nejlevnejsiprotein.cz

Jaký proteinový doplněk vybrat?

Proteiny jsou nezbytnou součástí každé stravy, protože hrají zásadní roli při růstu a udržování svalů, kostí a dalších tkání našeho těla. Současný trh nabízí širokou škálu proteinových doplňků, ze kterých si můžete vybrat. 

Při výběru výrobku pro použití v rámci každodenních potřeb stravy je však lepší zvolit takový, který se skládá z bílkovin živočišného původu, protože ty bývají lépe stravitelné a zpracovávané tělem - což jsou dva zásadní faktory pro zdraví a celkovou výkonnost. 

Mezi nejvhodnější možnosti doplňků stravy s živočišnými bílkovinami (nejen) pro začátečníky patří

Tyto doplňky stravy, získávané z vedlejších mléčných produktů, jako je syrovátka ze sýrů, jsou často používány sportovci i kulturisty díky vysokému obsahu aminokyselin, vitaminů, cukrů a proteinů. Konečný výsledek se týká práškového filtrovaného doplňku připraveného ke konzumaci kdykoli jako součást vašeho výživového režimu.

Syrovátkový koncentrát a izolát jsou dvě formy proteinových doplňků, které používají sportovci, ať už začátečníci nebo pokročilí. Při výběru mezi „whey concentrate“ a „ISO whey“ je třeba zohlednit množství makroživin

Syrovátkový koncentrát obsahuje vyšší množství tuků a sacharidů díky filtraci přes propustnější membrány než syrovátkový izolát. V důsledku toho obsahuje syrovátkový koncentrát méně bílkovin ve srovnání se syrovátkovým izolátem, pokud jde o množství makronutrientů. Doplňování bílkovin může být prospěšné pro ty, kteří se snaží budovat svaly nebo ztrácet tuk, protože dodává naší stravě další živiny.

Pokud jde o vysoce kvalitní produkt s nízkým obsahem sacharidů a tuků a rychlou vstřebatelností, syrovátkový proteinový izolát je jasnou volbou pro potréninkový koktejl - zejména pokud se snažíte dosáhnout cílů v oblasti formování postavy. Pokud chcete stejné výhody, ale máte přísnější rozpočtová omezení, bude lepší volbou koncentrát, protože také pomáhá s budováním svalové hmoty.

V obou případech nabízejí syrovátkové proteiny bezkonkurenční přístup k rychlému a co nejefektivnějšímu uspokojení vašich energetických potřeb.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer