Chcete ušetřit? Nepřehlédněte náš VÝPRODEJ SKLADU - SLEVY AŽ 70 % ZDE

VÝPRODEJ SKLADU - SLEVY AŽ 70 % ZDE.

Je lepší míchat protein s mlékem nebo vodou?

Většina z nás, kteří jsme se rozhodli zařadit syrovátkový protein jako doplněk do jídelníčku, prochází tímto základním zmatkem. Někteří radí prášek zapíjet mlékem, zatímco jiní vyznávají míchání s vodou, jen aby do této hádanky přidali další zmatek. Nevadí, tento článek uklidní všechny vaše pochybnosti.

Návrh bez názvu (4)

Hlavním rozdílem mezi smícháním proteinového prášku s mlékem nebo vodou je příjem kalorií a rychlost trávení. Nakonec výběr tekutiny, se kterou protein mícháte, závisí na vašich osobních cílech, jako je to, zda chcete přibrat, zhubnout nebo budovat svalovou hmotu.

1. Protein s vodou při hubnutí a s mlékem v objemové fázi

Vaše hubnutí nebo přibírání závisí na příjmu kalorií. Úspěch hubnutí nebo snižování tuku tedy závisí na kalorickém deficitu, který jste si vytvořili manipulací s příjmem potravy. Syrovátkový protein má obvykle kolem 80 až 110 kalorií v jedné dávce a obsahuje pouze zanedbatelné množství nebo žádné sacharidy a tuky. Pokud dodržujete ketogenní dietu (nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem tuků), nebo dietu s omezeným příjmem kalorií s cílem zhubnout, měli byste se rozhodnout pro smíchání prášku s vodou, protože ta nepřidá do vašeho nápoje kalorie navíc.

Proteinový nápoj s mlékem je možnost, kterou si můžete vybrat, pokud se příliš nestaráte o příjem kalorií a snažíte se nabrat na váze a svalové hmotě. Sklenice plnotučného mléka přidá asi 100 kalorií k porci syrovátky (do 110 kalorií). To je ideální zejména pro hubené jedince, kteří chtějí nabrat hmotu.

kelly-sikkema-11jIzczjEco-unsplash

2. Potřebujeme rychle působící protein po tréninku

Pokud necvičíte, ale konzumujete proteinové nápoje jen proto, abyste uspokojili svou potřebu bílkovin, nemusí vás rychlost trávení bílkovin příliš trápit. Můžete jej konzumovat s mlékem nebo vodou dle vlastního výběru. Musíte se jen ujistit, že splníte svou denní potřebu bílkovin. Totéž neplatí, pokud pravidelně posilujete a konzumujete protein po cvičení s úmyslem budovat svaly. Ihned po tréninku jsou vaše svaly zbaveny aminokyselin a je třeba je doplnit, aby napomohly regeneraci a syntéze svalových bílkovin. Tento stav vyžaduje rychle působící protein.

Konzumace proteinu s vodou umožňuje syrovátce rychle proniknout traktem, což napomáhá její rychlé absorpci. Když jej však konzumujete s mlékem, přidá se vám až 8-10 g bílkovin na porci proteinu oproti komzumaci s vodou, která vám poskytne pouze 30 g bílkovin. Extra protein dále zpomaluje trávení a navíc prášek v mléce koaguluje syrovátku, díky čemuž zůstane dlouho a aminokyseliny se uvolňují postupně.

Návrh bez názvu (5)

3. Chuťové preference nelze ignorovat

Zatímco zdrojů potravy, které poskytují dobré množství bílkovin, je mnoho, lidé se stále rozhodují pro syrovátkový protein, který jim pomůže dosáhnout cílů v oblasti fitness. Je to velmi oblíbený výživový produkt kvůli své biologické dostupnosti. 

Proteinový prášek se snadněji smísí s vodou než s mlékem, protože voda má ve srovnání s mlékem nižší hustotu. Ale pro ty, kteří nemohou slevit z chuti proteinového nápoje, bude smíchání proteinu s mlékem obvykle lepší volbou. Když jde o chuť, nezanedbatelným faktorem je také kvalita výrobku. Kvalitní protein nakonec zachutná skvěle s vodou i těm, kteří jindy na kombinaci s mlékem nedají dopustit. Příkladem je MyProtein Impact Whey Protein, u něhož si můžete vybrat z více než 20 příchutí.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer