Kdy pít protein?

Protein je jedním z nejdůležitějších živin, které potřebujeme pro udržení zdravého těla. Je to stavební kámen svalů, a proto je důležité zajistit dostatečný přísun proteinu do našeho těla. Nicméně, kdy a jak často bychom měli konzumovat protein, aby to bylo nejúčinnější?

kdy pít protein

Protein lze konzumovat kdykoli během dne, ale je zde několik faktorů, které je třeba zvážit, aby byl přísun proteinu co nejúčinnější. Zde je několik faktorů, které byste měli mít na paměti:

Cíle vašeho tréninku

Pokud trénujete s cílem zvýšit svalovou hmotu, je vhodné konzumovat proteinový nápoj nebo jídlo před tréninkem i po něm. Tento časový rámec umožní tělu absorbovat protein a poskytnout dostatečné množství energie během tréninku. Pokud se snažíte zhubnout, stačí konzumovat protein po tréninku, aby pomohl vašim svalům se zotavit a regenerovat. Více o rozdělení dle cílů tréninku se dočtete níže v článku.

Dávka proteinu

Dávka proteinu, kterou potřebujete, se liší v závislosti na vaší hmotnosti, fyzické aktivitě a dalších faktorech. Pokud trénujete intenzivně, může být třeba zvýšit příjem proteinu. Všeobecně se doporučuje přibližně 1,2 až 1,6 gramu proteinu na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Typ proteinu

Existuje mnoho různých druhů proteinů, jako je syrovátkový (whey) protein, rostlinné proteiny a mnoho dalších. Každý druh proteinu má své výhody a nevýhody. Pokud jste vegan nebo vegetarián, může být pro vás vhodnější konzumovat rostlinné proteiny.

Potravinové zdroje proteinu

Kromě proteinových nápojů existuje mnoho jiných potravinových zdrojů proteinu, jako jsou kuřecí prsa, ryby, vejce, fazole a mnoho dalších. Pokud preferujete přirozené zdroje proteinu, můžete zvážit konzumaci těchto potravin. Zde najdete inspiraci pro rychlé recepty z kuřecího masa.

Dávkování proteinu pro vytrvalostní sporty

Dávkování proteinu je důležitým faktorem pro sportovce, kteří se věnují vytrvalostním sportům, jako jsou fotbal, atletika, běh, cyklistika či plavání. Tyto sporty vyžadují vysokou úroveň vytrvalosti, což znamená, že tělo musí být schopno udržet výkon po dlouhou dobu. Správné dávkování proteinu může pomoci sportovcům zvýšit svalovou hmotu, zlepšit regeneraci a snížit riziko poranění.

Doporučené množství bílkovin pro sportovce se pohybuje mezi 1,2 a 2,0 gramy na kilogram tělesné hmotnosti denně. Toto množství může být upraveno v závislosti na intenzitě tréninku, délce tréninku a individuálních potřebách každého sportovce. Například, sportovec, který trénuje intenzivněji, by měl zvýšit svůj příjem bílkovin.

Sportovci by měli také dbát na správné rozložení příjmu bílkovin během dne. Doporučuje se, aby si sportovci rozdělili svůj příjem bílkovin rovnoměrně mezi své hlavní jídla a mezi nimi také konzumovali několik menších snacků s vysokým obsahem bílkovin.

Výživové doplňky, jako jsou bílkovinné prášky, mohou být užitečné pro sportovce, kteří nedokážou získat dostatečné množství bílkovin z potravy. Nicméně, doporučuje se, aby sportovci získávali většinu svých bílkovin z celých potravin, jako jsou maso, ryby, vejce, luštěniny, mléčné výrobky a ořechy.

V každém případě by tohle sportovci měli konzultovat se svým trenérem nebo odborníkem na výživu, aby si mohli sestavit přesný plán stravování a dávkování proteinu, který bude nejvhodnější pro jejich individuální potřeby a cíle.

protein pro běžce

Dávkování proteinu pro silově-vytrvalostní sporty

Dávkování proteinu pro silově-vytrvalostní sporty je klíčovým faktorem pro zajištění optimálního růstu svalové hmoty, regeneraci a celkový výkon. Všeobecně platí, že sportovci potřebují více bílkovin než průměrná populace, přičemž doporučené denní dávky se pohybují od 1,2 do 1,7 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Pro sportovce, kteří se věnují silovým a vytrvalostním sportům jako jsou bojové sporty, hokej, rugby nebo MMA, je doporučována vyšší dávka proteinů, aby se zajistilo rychlejší zotavení a regenerace svalů.

Ideální zdrojem proteinů jsou potraviny jako jsou hovězí, kuřecí nebo rybí maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a ořechy. Nicméně, pro sportovce, kteří nemohou získat dostatek proteinů z potravy, jsou k dispozici také doplňky stravy v podobě proteinových prášků, tyčinek nebo nápojů. Je důležité vybrat si kvalitní produkty s vysokým obsahem bílkovin a minimálním obsahem sacharidů a tuků (viz CFM proteiny). 

Kromě dávkování proteinů je také důležité správné načasování konzumace bílkovin. Pro sportovce, kteří se věnují silovým a vytrvalostním sportům, je nejlepší konzumovat bílkoviny v průběhu dne, a to jak před, tak i po tréninku. To pomáhá rychleji regenerovat svaly a minimalizovat riziko svalového katabolismu.

Celkově platí, že pro silově-vytrvalostní sporty je důležité dodržovat správné dávkování bílkovin a konzumovat je v průběhu dne, aby se maximalizovalo zotavení svalů a zlepšil se celkový výkon. Kombinace kvalitního stravování a kvalitních proteinů může pomoci sportovcům dosáhnout jejich cílů a zlepšit výkon.

Dávkování proteinu pro silové sporty

Dávkování proteinu je klíčovým faktorem pro úspěšné výsledky ve silových sportech, jako je kulturistika, vzpírání, powerlifting a silové trojboje. Když se snažíte zvýšit svou svalovou hmotu a sílu, je důležité dodávat svému tělu dostatečné množství proteinů, aby se zabezpečila obnova a růst svalových vláken.

Doporučené dávkování proteinu se obvykle pohybuje mezi 1,6 a 2,2 gramy proteinu na kilogram tělesné hmotnosti denně pro ty, kteří se věnují silovým sportům. To znamená, že například 80 kg vážící jedinec by měl konzumovat mezi 128 a 176 gramů proteinu denně.

Proteinové přípravky, jako jsou proteinové prášky a tyčinky, jsou běžně používány v silových sportech, protože jsou snadno stravitelné a mají vysoký obsah proteinu. Je však důležité si uvědomit, že nadměrné užívání bílkovin může být pro tělo zatížení a může vést k problémům s játry a ledvinami. Proto by měl být příjem proteinů vždy v souladu s doporučenými dávkami a v rámci celkového vyváženého stravování.

Důležité je také správné rozložení proteinů během dne, aby bylo zajištěno trvalé dodávání proteinů pro svalovou obnovu a růst. Ideální je konzumovat proteinové potraviny nebo přípravky během celého dne a také po tréninku, aby se podpořila regenerace svalů.

V každém případě by měla být spotřeba proteinů vždy přizpůsobena individuálním potřebám a cílům jednotlivce. Je proto vhodné konzultovat s odborníkem na výživu, aby se zajistilo optimální dávkování proteinů v závislosti na vašem tréninkovém plánu a cílech.

zdroje proteinu

Jak dlouho po cvičení pít protein?

Ať už se věnujete jakémukoliv sportu, většinou uděláte správně, když budete pít protein po tréninku. Jak dlouho po něm by to ale mělo být? 

Optimální doba konzumace bílkovin po tréninku závisí na mnoha faktorech, jako je typ cvičení, intenzita cvičení, úroveň fitness, věk a celková strava. Nicméně, obecně se doporučuje konzumovat bílkoviny po tréninku co nejdříve.

Ideální doba pro konzumaci bílkovin je v prvních 30 minutách až hodině po tréninku. Tuto dobu se někdy nazývá "anabolické okno". Během tohoto času jsou svaly citlivější na vstřebávání bílkovin a sacharidů, což pomáhá urychlit proces regenerace a růstu svalových tkání.

Pokud není možné okamžitě po tréninku přijmout bílkoviny, není to velký problém. Je důležité, aby byla konzumace bílkovin co nejdříve po tréninku. Můžete si připravit proteinový nápoj před tréninkem a vzít si ho s sebou, nebo můžete sníst bílkovinovou svačinu po cvičení.

Výživové potřeby se mohou lišit, protože každý jedinec je jedinečný, proto by měla být konzumace bílkovin individuálně přizpůsobena. Doporučuje se poradit se s odborníkem na výživu, který může pomoci určit optimální množství bílkovin a čas konzumace pro váš konkrétní případ.

Shrnutí

Je doporučeno pít proteinový nápoj po tréninku, aby pomohl regenerovat svaly a podpořil růst svalové hmoty. Nicméně, může být užitečné také doplnit stravu bílkovinami v průběhu dne.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer