Poznejte proteinové tyčinky: Jaké mají výhody a jak si je připravit doma?

Pokud jste fitness nadšencem, nebo někdo, kdo pravidelně cvičí, pak už víte, jak důležité je přijímat ve stravě dostatečné množství bílkovin. A přestože získat dostatek bílkovin z běžné potravy je obtížné, nemusí to tak být. Proteinové doplňky, včetně proteinových tyčinek, jsou skvělým způsobem, jak získat potřebné živiny, aniž byste se museli starat o počítání kalorií nebo odměřování porcí. Co přesně ale proteinové tyčinky jsou a jaké výhody nabízejí? Pojďme se na ně podívat blíže.

Kratom-2

Co jsou proteinové tyčinky?

Proteinová tyčinka je svačinka, která poskytuje koncentrované množství bílkovin ve snadno konzumovatelné formě. 

Na rozdíl od běžných sladkých tyčinek, které koupíte v každém obchodě s potravinami a z velké části obsahují nezdravé složky, jako je cukr a tuk, proteinové tyčinky obsahují vysoké procentu bílkovin, které pomáhají podporovat růst svalů a regeneraci po fyzické aktivitě. 

Mnohé z nich obsahují také další živiny, jako jsou sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a vláknina - jsou tedy skvělým zdrojem výživy pro každého, kdo chce zlepšit svou kondici.

Výhody proteinových tyčinek

Pravidelná konzumace proteinových tyčinek jako součásti vyvážené stravy má mnoho výhod. Zde je několik z nich: 

  1. Nevyžadují žádnou přípravu ani čas na vaření a můžete je snadno nosit v tašce nebo v kapse, když jste na cestách. Existují ale také domácí proteinové tyčinky, o kterých si řekneme níže. 
  2. Jsou také syté. Díky vysokému obsahu bílkovin, takže brzy po jejich konzumaci nebudete mít opět pocit hladu. 
  3. Navíc jsou k dostání v mnoha různých příchutích, takže vás nebude nudit stejná chuť každý den. Například tyčinka Nutrend Excelent Protein Bar, která patří mezi nejoblíbenější na českém trhu, má hned několik příchutí

K čemu jsou proteinové tyčinky? 

Další výhodou proteinových tyčinek je, že mohou pomoci zvýšit svalovou hmotu rychleji než konzumace jiných forem bílkovin. Bylo totiž zjištěno, že syrovátkový izolát neboli ISO protein, který se často používá jako složka proteinových tyčinek, zvyšuje svalovou hmotu účinněji než jiné zdroje bílkovin, jako je mléko nebo sója. 

Konzumace syrovátkového izolátu je navíc spojena s lepším sportovním výkonem díky jeho schopnosti zvyšovat svalovou sílu a výkon během cvičení. 

Kdy si dát proteinovou tyčinku? 

Proteinové tyčinky jsou skvělým způsobem, jak si dodat energii, když ji nejvíce potřebujete, zejména po tréninku. Poskytují esenciální aminokyseliny, které pomáhají obnovit svaly a znovu nastartovat tělo. Díky minerálům, vitamínům a své chutnosti představují proteinové tyčinky ideální svačinu pro jedince, kteří dbají o své zdraví a jsou neustále na cestách.

Při rozhodování, kdy je nejlepší konzumovat proteinovou tyčinku, záleží do značné míry na vašem životním stylu a úrovni aktivity. Pokud jste absolvovali intenzivní trénink nebo jste několik hodin nejedli, doporučuje se dát si proteinovou tyčinku co nejdříve, abyste dosáhli maximálního přílivu energie. 

To pomůže tělu rychle začít obnovovat svalovou tkáň a doplňovat živiny v krvi. Pokud jste však před krátkou dobou jedli lehké jídlo a potřebujete něco na udržení energie do dalšího jídla, stačí vám o jednu až dvě hodiny později.

nejlevnější proteinová tyčinka

Proteinové tyčinky recept

Jste zdatným pekařem či kuchařem a rádi zkoušíte nové věci? Pak je tento recept na proteinové tyčinky pro vás jako dělaný. 

Proteinové tyčinky s pomerančem a brusinkami

Jestli milujete cokoliv s ovocem, tuhle výživnou lahůdku si zamilujete taky! 

Přísady:

  • hrnek ovesných vloček 
  • ½ hrnku arašídového másla 
  • 1 a 1/3 hrnku nízkotučného mléka 
  • 1 a 1/3 hrnku vanilkového proteinu
  • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 1/3 hrnku sušených brusinek (Pokud nevíte, kde sehnat kvalitní, podívejte se na web ochutnejorech.cz.)

Postup: 

  1. Plech si vyložte pečicím papírem.
  2. Smíchejte si vločky, rozpuštěné máslo a mléko a poté si vytvořte hladkou směs.
  3. Ke směsi posléze přidejte protein a pořádně jej zamíchejte.
  4. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a přikryjte jej pečícím papírem.
  5. Nechte jej přes noc uležet v ledničce, ať krásně ztuhne.  
  6. Další den se již můžete těšit z tyčinek! Z těsta můžete nakrájet až 8 porcí a hurá na cvičení! 

Výživové údaje na jednu porci: 

234 kcal, 20 g bílkovin, 15 g sacharidů, 11 g tuku. 

Nejlepší proteinové tyčinky

Chtěli byste vyzkoušet levné proteinové tyčinky, ale nevíte si rady? My vám poradíme. Níže jsme vám vybrali ty nejlepší z nejlepších proteinových tyčinek! 

Nejlevnějšíprotein nabízí spoustu chutných možností, pokud jde o proteinové fitness tyčinky, ať už hledáte přísun energie před tím, než vyrazíte běhat, nebo chcete jen pohodlnou svačinu na cesty. 

Tato chutná proteinová výživa poskytuje spoustu prospěšných živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, ale také usnadňuje sportovcům a fitness nadšencům rychlejší dosažení jejich cílů tím, že jim dodává nezbytné palivo pro jejich trénink. Tak proč jednu z nich nevyzkoušet? Nebo rovnou všechny?

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer