Vše, co potřebujete vědět o kreatinu

Kreatin je jedním z nejpopulárnějších a nejprodávanějších doplňků stravy pro sportovce a fitness nadšence. Má řadu prokázaných účinků na zlepšení fyzické výkonnosti a zvýšení svalové hmoty, což je důvod, proč ho tolik lidí užívá. Pokud jste o kreatinu nikdy neslyšeli nebo chcete vědět více, například jaké má kreatin účinky, přečtěte si celý článek a dozvíte se vše, co potřebujete vědět.

Vše, co potřebujete vědět o kreatinu

Jak kreatin funguje?

Kreatin je přirozeně se vyskytující látka, která se nachází v našem těle a pomáhá dodávat energii pro fyzické aktivity, jako je zvedání závaží nebo běh. Tato látka také pomáhá zvyšovat svalovou hmotu tím, že nám pomáhá ukládat více energie do svalů. Zjednodušeně řečeno, užívání kreatinového doplňku pomáhá tělu vytvářet více energie, takže se můžete při tréninku více snažit. Výsledkem je zvýšení síly, vytrvalosti a lepší regenerace svalů po cvičení. 

Kdy brát kreatin? 

Většina odborníků se shoduje, že nejlepší čas na užití kreatinu je po tréninku nebo ráno na lačno

Kreatin po tréninku

Nejlepší je brát kvalitní kreatin po tréninku, protože tělo je v tuto chvíli náchylné k absorpci živin a tím může podpořit regeneraci svalů a zvýšit jejich růst. 

Kreatin na lačno

Kreatin na lačno může také fungovat, protože tělo má vyšší hladinu inzulínu, což pomáhá při absorpci živin.

Někteří sportovci na dotaz kdy dávat kreatin radí, že je lepší jej dávat před tréninkem, aby měli více energie a síly během cvičení. Nicméně, užití kreatinu před tréninkem nemá tak silný účinek jako po tréninku, protože tělo není schopno ho tak efektivně absorbovat. Je důležité si uvědomit, že dávka a dávkování kreatinu se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a cílech.

Výhody kreatinu

Užívání kreatinového doplňku jako součásti vaší pravidelné fitness rutiny má mnoho výhod. V první řadě vám může pomoci zvýšit celkovou sílu. Studie prokázaly, že lidé, kteří užívají kreatinové doplňky, mají zvýšenou schopnost vysoce intenzivního tréninku díky zvýšeným zásobám fosfokreatinu ve svalech - to znamená, že jsou schopni provést více opakování s těžšími váhami než před suplementací.

Výzkumy navíc naznačují, že kreatin může také snižovat únavu během intenzivního tréninku tím, že poskytuje více ATP (primárního zdroje energie v těle). A konečně, některé studie naznačují, že kreatin může dokonce zlepšovat kognitivní funkce díky svým příznivým účinkům na mozkové buňky a neurotransmitery!

Kreatin při hubnutí

V první řadě je třeba poznamenat, že kreatin sám o sobě není zázračným řešením pro hubnutí. Avšak, použití kreatinu v kombinaci s cvičením a zdravou stravou může pomoci při dosahování cílů v oblasti hubnutí. 

  • Kreatin může podpořit hubnutí tím, že zvyšuje sílu a výkon při cvičení, což umožňuje více spalovat kalorie a tuk při tréninku. 
  • Může také pomoci při budování svalové hmoty, což je důležité, protože svaly jsou metabolicky aktivnější než tuk a tím pomáhají spalovat více kalorií i během odpočinku. 
  • Navíc, kreatin může pomoci při udržení svalové hmoty při hubnutí, což je důležité, protože mnoho lidí při hubnutí ztrácí svaly spolu s tukem. 

Je třeba si uvědomit, že kreatin samotný nemá žádný přímý vliv na hubnutí, ale může být užitečný jako doplňující prostředek při cestě k cíli v oblasti hubnutí. Je důležité dodržovat zdravou stravu a cvičit pravidelně, abyste dosáhli svých cílů v oblasti hubnutí! 

Druhy kreatinu

Momentálně lze sehnat 4 druhy kreatinu a jsou to:

  • kreatin monohydrát
  • kreatin ethyl ester
  • kreatin fosfát
  • kreatin citrát

Kreatin mnohohydrát

Kreatin monohydrát je nejběžnější formou kreatinu a je k dispozici v mnoha různých značkách a cenových kategoriích. Je to forma kreatinu, která byla nejvíce studována a prokázána účinností při zlepšení síly a výkonu. Kreatin monohydrát se nejčastěji užívá v dávce 5 gramů denně a může být užíván s jídlem nebo na lačno.

Naše tipy na kreatin: 

Shrnutí na závěr

Nyní, když rozumíte kreatinu, víte, kdy ho užívat a jaké druhy jsou k dispozici, můžete se informovaně rozhodnout, který druh je pro vaše fitness cíle ten pravý. Pokud si stále nejste jisti nebo máte další otázky, přečtěte si také starší článek o kreatinu na našem blogu.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer