Gainer nebo protein?

Při výběru proteinového doplňku je třeba mít na paměti několik věcí. Pokud chcete nabrat svalovou hmotu, pak si budete chtít vybrat výrobek, který obsahuje syrovátkový protein. Syrovátková bílkovina je kompletní bílkovina, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje k budování svalů. Navíc se syrovátkový protein rychle vstřebává do těla, takže je ideální volbou pro regeneraci po tréninku. Pokud se snažíte ztratit tuk, aniž byste přišli o svalovou hmotu, pak pro vás může být lepší volbou doplněk stravy Gainer. Gainery obsahují směs bílkovin a sacharidů, které pomáhají podporovat růst svalů a zároveň dodávají tělu energii potřebnou ke spalování tuků. Při výběru mezi syrovátkovými proteiny a Gainery je důležité zvážit své cíle a najít výrobek, který nejlépe splňuje vaše potřeby. Rozhodujete se mezi gainerem a proteinem, konkrétně whey neboli syrovátkovým proteinem, který je nejoblíbenější, a stále nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl či jaký si vybrat? V tomto článku se dozvíte vše důležité! 

unnamed (4)

Co je whey protein?

Whey protein je směs bílkovin získávaná z mléka při výrobě sýrů. Mléko obsahuje dva druhy bílkovin: kasein (80 %) a syrovátku (20 %). Tekutina, která zůstává při výrobě sýra, se nazývá syrovátková bílkovina. Syrovátka je často považována za rychle vstřebatelný a jeden z nejbohatších zdrojů bílkovin. Kaseinová bílkovina se většinou nachází v tvarohu, zatímco syrovátková bílkovina je v jiných mléčných výrobcích, jako je jogurt a zmrzlina. Oba typy bílkovin jsou pro vás prospěšné, ale syrovátková bílkovina má některé další výhody. Například má vyšší koncentraci aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA). Ty jsou důležité pro kulturistiku, protože pomáhají při syntéze bílkovin. Syrovátkový protein má také nižší obsah tuku než kaseinový protein a je rychleji tráven a vstřebáván, takže je často volbou pro lidi, kteří chtějí rychle budovat svalovou hmotu. Pokud máte zájem vyzkoušet syrovátkový protein, na trhu je mnoho různých výrobků

Zakoupit si můžete tyto proteiny:

  • QNT Light Digest Whey Protein, který je s příchutí kokosu, slaného karamelu, bílé čokolády a mnoho dalších lahodných příchutí. 
  • MyProtein Impact Whey Protein, který je nejoblíbenějším proteinovým nápojem!  Má více než 80% bílkovin a 4,5 g BCAA v jedné porci a má vynikající aminokyselinový profil.
  • Nutrend 100% Whey Protein, jedná se o prémiový protein s vylepšenou recepturou z těch nejkvalitnějších surovin. Vyzkoušet můžete několik originálních příchutí jako vanilka, čokoláda či mango.

Některé výrobky jsou speciálně vyvinuty pro sportovce, zatímco jiné jsou určeny k použití jako náhrada jídla. Zmíněné proteiny jsou vhodné i pro začátečníky i pro zkušené milovníky proteinových výrobků. Pomohli jsme vám odpovědět si na otázku, který je nejlepší syrovátkový protein

Whey protein vs. gainer

Oba tyto produkty vám mohou pomoci dosáhnout vašich fitness cílů, ale liší se svými nutričními profily a doporučeným použitím. 

Zde jsou tři hlavní rozdíly, kterými se whey proteiny a gainery liší:

1. Obsah bílkovin: 

Syrovátkový protein má obvykle nižší obsah kalorií než gainery, protože se skládá převážně z bílkovin s minimálním množstvím sacharidů a tuků. Na druhou stranu gainery obsahují vyšší poměr sacharidů a bílkovin.

2. Nutriční profil: 

Syrovátkový protein je kompletní protein, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje. Gainery často postrádají některé esenciální aminokyseliny, takže nejsou považovány za kompletní bílkoviny.

3. Doporučené užívání:

Whey proteiny se obvykle doporučují lidem, kteří chtějí budovat svaly nebo hubnout. Gainery se doporučují lidem, kteří se snaží nabrat objem nebo kteří mají potíže s přibíráním na váze.

Který z nich byste si tedy měli vybrat? To opravdu záleží na vašich kondičních cílech. 

  • Pokud chcete budovat svaly nebo hubnout, může být pro vás lepší volbou whey protein
  • Pokud se snažíte nabrat objem nebo zvýšit příjem kalorií, může být lepší volbou  gainer

Všechny whey proteiny a gainery si můžete zakoupit na našem e-shopu. Nebojte se vyzkoušet i jakékoliv originální příchutě, ručíme za kvalitu našich výrobků a spokojenost našich zákazníků.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer